Miraç Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği

Miraç Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği 7 Temmuz 1996 tarihinde, Düşünür-Yazar Abdüsselam SEMRE tarafından kurulmuştur. Adından da anlaşıldığı gibi gelecek nesillere miras olarak bırakılabilecek, ecdadımıza yakışır bir cami yaparak halkımızın hizmetine sunmayı amaç edinen SEMRE, cami yapımında harcanmak üzere ilk bağışı yaparak, Derneğin açılışına vesile olmuştur.
Sosyal ve kültürel alanda yurt genelinde hizmetlerini sürdüren Abdüsselam SEMRE, toplumu ayakta tutan en önemli faktörün inanç olduğu düşüncesiyle, İzmir/Urla-Kuşçular Köyü, Köyiçi Mevkii’nde bulunan, yine sosyal istihdama katkı sağlamak amacıyla kurduğu ve kendinin de üyesi olup başkanlık görevini sürdürdüğü, S.S. Emrem Konut Yapı Kooperatifi üyelerini toplayarak yapmış olduğu konuşmayla, üyeleri ikna ederek kooperatif arazisi içinde kalan 1380m2lik kısmı mal sahibi üyelerin de onayı ile caminin asansör kısmı olmak üzere yapılan sözleşme ile Miraç Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne verilmiştir. Caminin alt katı ise bodrum katı ile beraber yine sözleşme gereği bağış yapan S.S. Emrem Konut Yapı Kooperatifi’ne bırakılmıştır.

Miraç Cami mahfel katı kapasitesi 360 kişi cami sahın katının kapasitesi 210 kişi olmak üzere toplam kapasitesi 570 kişidir. Sağ ve sol kanat olmak üzere ferforje, siyah üzerine bakır eskitme desenle süslenmiş geniş bir kapıdan girilen camiye ikinci katta bir iç kapı eşlik etmektedir. İç kapı, kayın ve halk arasında gül ağacı diye bilinen ağaçtandır. 6200 parçanın birbirine birleşmesiyle oluşan cami iç kapısında, altıgen parçalar 6 parça, yıldız şeklinde olan parçalar 12 parçadır. Ayrıca yıldızların hepsinin merkezlerinde 312 inci mevcuttur. Kapı yapımında kesinlikle çivi kullanılmamış olup, tamamen geçme çalışılmıştır. Renkli olan kısımlar gül ağacıdır. Kapı kenarları ve masif kısımları bükülme ve eğilmeyi önleme amacıyla kontra olarak çalışılmıştır. Kapının eni 2,50 metre boyu 3 metredir ve iki kanattan oluşmaktadır. Üç ayda tamamlanan cami iç kapısı, tamamen el işidir.

Cami minaresinin en yüksek kotu +52.00 mt.dir. Cami minaresinin şerefe kotu ise +33.40 mt.dir. Cami minaresinin kubbe kotu ise +23.65 mt.dir. Sekiz köşeden oluşan iki şerefeli cami minaresinde ve kubbelerinin üstünde hilal şeklinde alem mevcuttur. Minarenin tasarımı, 3 kısımdan oluşmaktadır alt kısmı Selçuklu mimarisini, orta kısmı Osmanlı mimarisini, en üst kısmı ise cumhuriyet dönemi mimarisini hatırlatmaktadır. Minare üzerindeki işlemeler bu dönemlere ait motifleri yansıtmaktadır. Caminin doğu kısmında bulunan asansör, cami cemaatinin rahat bir şekilde diğer katlara çıkmasının sağlamaktadır.
Caminin temel kazımı sırasında mihraba yakın yerden 8 metreden çıkan su yine kooperatife aittir. Caminin hizmetine sunulmaktadır.
Cami içi, seccade desenli yeşil halılarla kaplanmıştır. Ana kubbenin altında bulunan kristal avize duvarlardaki kristal apliklerle camiye ayrı bir zenginlik katmıştır. Miraç camii, Abdüsselam SEMRE’nin en büyük eserleri arasında yer almaktadır. Doğanın güzelliğiyle bütünleşen cami, kubbesinin ve minaresinin azametiyle adeta gök kubbe ile yeryüzünü birbirine bağlamıştır.